Köszöntő

Fővédnöki köszöntő Bús Balázstól, a Nemzeti Kulturális Alap Alelnökétől

Jegyeket, bérleteket!
Előrelátóan ezt kéri sok fiatal már a téli hónapokban, hogy mindenképpen ott lehessenek a nyári fesztiválok valamelyikén. Amikor pedig beköszönt a szezon, némi irigységgel figyeli az idősebb generáció azt az energiát és eltökéltséget, amivel évről évre belevetik magukat a szünidő program kavalkádjába.
Azt is látjuk ugyanakkor, hogy amióta a fesztiválszervezés egy komplett szakmává nőtte ki magát, amióta megvan az üzletileg is sikeres nyári szórakoztatás receptje, mintha elmosódtak volna a köztük lévő határok. A globalizálódó piacon ebből a szempontból a Bondoró kivételes színfolt. Egyedisége épp abban rejlik, hogy tematikájában mer visszanyúlni a vándorcirkuszok és vásári kikiáltók bő évszázaddal ezelőtti hagyományához, ahol az akkor és ott közönsége nem szolgáltatást vásárolt, hanem jelenlétével maga is részesévé, esetenként alakítójává válhatott egy-egy produkciónak.
A Bondoró háromnapos programkínálata, helyszíne és családbarát közvetlensége meggyőzött arról, hogy van helyük a nyári nap alatt és lehet olyan átfogó, sokszínű kikapcsolódási műsorszámokat ajánlani, amelyek kortól és világnézettől függetlenül mindannyiunk számára jó szívvel vállalhatók.
Mindezek mellett – persze a Balaton szeretetén túl – azért is különösen kedves nekem a Borondó Fesztivál, mert az itt fellépő előadóknak egy része régi ismerős. Óbuda polgármestereként ugyanis magam is a minőségi szórakoztatás letéteményeseiként tekintettem rájuk, s hívtam meg kerületünk legnagyobb kulturális eseményeire őket.
Balatonalmádiról – ebben biztos vagyok – a legtöbb környéken nyaralónak kell, hogy legyen legalább egy személyes élménye, amely egyedi jelzéssel látja el e kisvárost szövevényes emlékeiben. Akinek esetleg még eddig nem volt, annak pedig most kiváló lehetőséget nyújtanak a Borondó megálmodói és megszervezői arra, hogy számukra akkor ez a fesztivál legyen az.

Bús Balázs, az NKA alelnöke

Bús Balázs, fővédnök, köszöntő, Bondoró

NKA logo, nemzeti kulturalis alap