Mélyen tisztelt, Nagyérdemű Publikum!

Ezennel a IV. Bondoró Fesztivál néhány programjáról lerántjuk a leplet! Lássuk, kik azok, akik már biztosan velünk tartanak az utcaszínházi színes, vidám kavalkádba, Kapolcson!

 

YUO

Songoro Fatime szaxofonos és Takács Dániel gitáros duója történet mesélő kísérleti zene.
Műfajilag a progresszív rocktól a fúziós jazzen át az afrobalkánig sok minden felcsendül, végeredményben pedig fel sem merül az összhang hiánya. A hallgató pedig elveszik az utazó zene világában egy órára. Songoro Fatime sok különböző zenekarból vált ismertté mint az underground pesti zenei élet megkerülhetetlen alakja. Mára nemzetközi vizeken evez, erre a koncertre a déli féltekéről érkezik. Takács Dániel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett a Perpetuum zenekarban hallhatja gyakrabban a nagyérdemű.

 

HolddalaNap Zenekar: Kacor Király

Kacagtató muzsikás dramatikus játék Kacor Macska királyi tündökléséről s fenséges étvágyáról. Kacor kalandja magában is mókás, de a HolddalaNap Zenekar muzsikája olyan zenei humorral fűszerezi a játékot, hogy magad sem tudod már hogy a pikula pukkanó hangja vagy a macska csalfa bajsza csiklandozta-e nevetésre gigád…

 

Németh Juci & G. Szabó Hunor

A különböző formációkból (Budapest bár, The Qualitons) jól ismert zenészek, akik a magánéletben is egy párt alkotnak, most együtt lépnek színpadra. Műsorukban múltbéli kedvenceikből válogatnak, melyeket sajátos felfogásban és hangszereléssel adnak elő. Emellett saját szerzeményeik is megszólalnak az est folyamán.

 

Nizsai Dániel: Pulcinella éneke

Pulcinella imádja az életet. Úgy, ahogy van. Már az is boldoggá teszi, ha énekelhet. De egy napon ebben mindenki megakadályozza. Csak akkor gyújthat új nótára, ha már sikerült legyőznie az oroszlánt, az ördögöt, a halált, sőt, talán önmagát is… Játékos és tréfás kalandjaihoz mindenkit társul hív háromtól kilencvenhárom éves korig.

.

Danny Bain: Jack a megmentő

A veszprémi Kabóca Bábszínház zenés előadása az Appalach-hegységben, vagyis a Tokapipi-hegyekben játszódik, ahol a vasútépítőket különös erdei lények ijesztgetik, míg végül az ifjú, de bátor Jack mesebeli segítséggel mindenkit megment. Danny Bain különleges, házi készítésű hangszerekkel és kedves poénokkal ejti egyik ámulatából a másikba a hallgatóságot.

Langaléta Garabonciások: Langaléta Lovagok

A Langaléta Garabonciások kissé magasan hordják az orrukat, mivel kivételesen magas sarkú cipőben járják az utcákat és tereket. Gólyalábon egyensúlyozva mókás kalandokba keverednek, néha óriásbábokat cipelnek. A Bondoró Fesztivál kitartó látogatói bizonyára összefutottak már velük, s láthatták „életveszélyes” mutatványaikat: kétlábú lovát lefektető csikós, szaltó mortále, gólyalábas kötéltánc és még sok más hökkenés…

 

Kámfor Bábszínház: A sárkány és az ördög

A Kámfor Bábszínház történetei egészen a magyar népmesékig nyúlnak vissza, hisz mi is lehetne fontosabb, mint meríteni a múltból, megérteni a jelent és tudni a jövőt. Történeteikben a magyar népmesékből már jól ismert királyi családok konfliktusait dolgozzák fel, és kiegészítjük néhány izgalmas csavarral, varázslatos lények megérkezésével, akik előszeretettel röppennek a történet kellős közepébe, muzsikaszóra, Sárkányszárnyon.

Majoros Ági Bábszínház: Százszorszép Bóbiska

A Királynők Kertjének közepén áll egy csodálatos harang, amely csak akkor szólal meg, ha a Királynőnek gyermeke születik. Új lakói, a lusta harangemberkék átokkal sújtják Százszorszép Bóbiska hercegnőt, mert a születését ünneplő harangszó felverte őket százéves álmukból. Vajon sikerül-e Bóbiskának megtörni az átok erejét és elnyerni a boldogságot?

 

Valami Swing

Az együttes tagjait Django Reinhardt zenéjének szeretete hozta össze, de hamar feszegetni kezdték a swing, jazz, gypsy jazz határait. A hosszú évek óta tartó közös zenélések során természetes módon alakult ki saját stílusuk, amelyet úgy hívnak: Hot Jazz & Cool Swing. A zenekar tagjai: Kis Katalin – ének, Makk András – jazzgitár, Babindák István – klarinét, szaxofon, Kádár Dávid – manouche gitár, Louis Reincke – nagybőgő.

 

Mágustones Masír Banda

A formáció nevének váltakozása is jól tükrözi Ágoston Béla zenekarvezető és a tagok soha nem szűnő kísérletező kedvét. A csapat egyik fő ismertetőjegye a zenei műfajok és témák sokszínűsége, a jó értelemben vett zenei humor pedig újra és újra utat tör magának a darabokban és előadásmódjukban is. A Bondoró Fesztiválra szinte már haza járnak. Sőt! A Bondoró induló is a zenekar nevéhez köthető!

Tűzmadarak Cirkuszcsoport: Zsonglőr workshop

A Tűzmadarak cirkusz csoport 2000-ben alakult, azóta bejárták a világ minden táját előadásaikkal. Repertoárjukban megtalálhatóak varieté előadások, újcirkusz darabok, gyerek műsorok, utcai performanszok, tűztánc és tűzszínház előadások, zsonglőr, partner- és levegőakrobatika számok. A Bondoró Fesztiválra (nem csak) zsonglőr workshopot hoznak a Nagyérdeműnek!

Szarka Fedor Guido: Mimuido

Mimuido a művészet udvari bolondja, olyan, mint egy tükör, amerre fordítja ábrázatát, mindig újabb meg- és felmutatni való képet lát. Figurája kiemeli a mozdulatsorokat, ezzel többletjelentést adva nekik. Mimuido tükre görbe, nagyító, de tiszta, lényeglátó. Karakterérzéke csalhatatlanul, pontos ritmusban csillantja fel a tökéletlenségében is szerethető örök emberit. Fest, táncol, zenél, saját hatása alá esik, de valahogy mindig, újra és újra sikerül feltápászkodnia.

Létra Kulturális Egyesület: Ab ovo

Az Egyesület alapvető célja a társadalom tudatos, felelősségteljes, nyitott, a környezettel és önmagával harmóniában élő, segítőkész és elfogadó gondolkodásra, életvitelre és cselekvésre késztetése. Az Ab Ovo előadás során visszamennek az emberi pszichológiához, és felhasználják annak releváns, egyszerű elképzeléseit az emberi viselkedés archetípusairól.

Bondoró Figurák

Mi jut eszünkbe az utcaszínház varázslatos világáról? Szaxofonos gólyalábas, festőművész, egykerekű biciklin egyensúlyozó zsonglőr, marionett figura, vásáros leány és portékái.. Pontosan! Nálunk a karakterek Debreczeni Ildikó csodás jelmezeiben életre kelnek és bárki testközelből megcsodálhatja őket az utcán jártában-keltében!

A fesztivál karakterei a legutóbbi farsang Mutasd Magad! Játéka során egy új taggal bővült. Az ihletet adó Múzsa hatodikként csatlakozik a Bondoró Fesztivál karakterei közé, hogy a fesztiválon megelevenedve varázslatot, csodát és egy kis misztériumot csempésszen a napjaidba!