Karmesterjáték

Bélaműhely
koncert
|
16:00
 - 
17:00

Mozgás, koncentráció, nyitottság, interakció.

A Karmesterjátékot 2008 óta játsszuk különböző korú, nemű, nemzetiségű, résztvevőkkel, különböző terekben, technikai feltételekkel. A játék Karmesterverseny néven indult, de hamar kiderült, hogy elképesztő varázsa mely karmesterre, közönségre, és zenészre egyaránt kiterjed, túlmutat a versenyhelyzetbe szorított elme lehetőségein és egyre szabadabb és nyitottabb struktúrát kíván magának. Az elmúlt évek során egyre jobban éreztük hogy kincset találtunk és azon dolgoztunk, hogy hogyan tudnánk minél tökéletesebben kiteljesíteni a benne rejlő lehetőségeket.
Azon túl, hogy zenei tudásunkat és az együttjátszási képességünket folyamatosan fejlesztettük, rájöttünk, hogy a legfontosabb a karmesterre való figyelés a karmester bizalmának megszerzése és megtartása. Éreztük, ha igazán jól akarjuk csinálni akkor nem elég azokat bevonzani a játékba akik egyébként is rendelkeznek kellő bátorsággal, önbizalommal ahhoz, hogy megpróbálják a vezénylést, hanem azokat is meg kell tudnunk szólítani akik esetleg, félénkebbek, érzékenyebbek.
Ezért olyan nyitottságot, bizalmat, nyugalmat kell sugároznunk ami őszinte, mentes minden előítélettől és prekoncepciótól, hogy a játékosok érezzék bármit megtehetnek nem számít, ha hibáznak sőt maga a hibázás fogalma is kiiktatandó. A pillanatnyi létezésre, a jelenhelyzetre való reflexió az amit adhatunk. Nincs benne kapkodás, teljesítménykényszer. A lényeg a bizalomjáték, a hangkeltés, a koncentrált figyelem és a közös zenélés öröme.

Mozgásos és hang gyakorlatok után a zenészek megszólaltatják hangszereiket, így a közönség és a közönség soraiban helyet foglaló leendő karmesterek képet kapnak a felhasználható hangokról. A második részben a színpadon mindenki kipróbálhatja a hangszereket, kérdezősködhet elkészítésükről, anyagukról, megszólaltatási lehetőségeikről. Ebben a részben lehet feliratkozni a játékra. A harmadik rész a karmestereké. A jelentkezők a felhasználni kívánt hangszerek kiválasztása után előzetes instrukciók nélkül, spontán módon, mozdulataikkal, testtartásukkal, tekintetükkel, mimikájukkal vehetik rá a zenészeket hangszereik megszólaltatására. Így rövid, improvizatív kompozíciók jönnek létre.
Beszélni nem ér… 🙂

A Karmesterjáték gyerekekenek és felnőtteknek több mint szórakozás