Műemlék Körhinta

Greznár család
játékudvar
|
három napon át

Idén is fokozza a hangulatot egy igazi, békebeli “nosztalgia”-körhinta a Bondoró Fesztiválon!

A Greznár család felvidéki származású, nagyon régi hintás család, nevünk elválaszthatatlan a vidámparktól. A családi legendárium sok történetet megőrzött, szó van benne vándor színésznőről, utazó kereskedőről, de egy biztos: „nagyapánk nagyszülei már körhintások voltak”.

A nagyapa, Greznár Antal, a világháború pusztítása után saját kézzel, fáradságos munkával indította újra a családi hagyományt, az ötvenes évek közepére már több, a kornak megfelelő eszközzel járta az országot. Eredeti szépségében helyreállította azt a körhintát, amin száz évnél is idősebb üveggyöngy díszítések, bársonyra, aprólékos kézi munkával hímzett, csodálatos motívumok, és gyönyörű, német körhinta kézi manufaktúrában gyártott falovak vannak.

Sokáig ez a hinta képezte családi vállalkozás alapjait, ha valaki megnősült vagy férjhez ment, mindig ezzel kezdte saját vállalkozását.

Greznárék több, eltérő méretű körhintával rendelkeznek. Ezek közül legjelentősebb a műemléki védettséget élvező gyermekkörhinta. A szerkezet a XX. század elejéről származik, Bácskában készült, Gengela József hintás-mutatványos megrendelésére. Alsó festményein Grimm mesejelenetek, felső frízsorán pedig tájképi ábrázolások láthatók. A felső frízsor Holzwarth János Baja környéki templomfestő munkája, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2007-ben védetté nyilvánította.

A hinta lovacskái kézi faragásúak, festésük, aprólékosan kimunkált, díszítésük a századforduló hangulatát idézi. A körhinta indulását és megállását egy 150 éves harang jelzi. A szerkezetet az 1940-es években készült eredeti Siemens motor hajtja. Tartozék még egy, a XX. század elejéről származó, bársony anyagú, kézzel hímzett, gyöngyökkel díszített dekoráció, mely eredetileg a körhintát hajtó gyerekek takarására szolgált a hintaszerkezeten. Ma már csak alkalmanként használják.